Składniki:
2 średnie cebule
ok 1 1/2 szkl mąki
łyżka soli
pieprz
1 szkl mleka
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Cebulę należy pokroić w dość grube plastry i rozdzielić na pojedyncze krążki. Wrzucić je do ciepłej wody, to pozwoli na oddzielenie się błonek, które raczej przeszkadzają. Chociaż jak się nie da, to tragedii nie będzie;) Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i pieprzem. Z tego odsypać 2 łyżki na talerzyk, do reszty dodać mleko i jajko i wymieszać. W kolejnej misce przygotowujemy bułkę tartą. Cebulę wyjmujemy z wody, obtaczamy w mące, zamaczamy w cieście i panierujemy w bułce tartej. Krążki smażymy w głębokim oleju, aż do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
fajny pomysł :) muszę wypróbować koniecznie :) pozdrawiam i zapraszam na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-ziemniaki-faszerowane-serem-cukinia-i-papryka/
OdpowiedzUsuńGenialne nie myślałem że będzie aż tak dobre!
OdpowiedzUsuńswietnie a jest ajkis przepis bez mleka?
OdpowiedzUsuńspoko tylko tuste strasznie
OdpowiedzUsuń