poniedziałek, 25 marca 2013

Hot dogi drożdżowe

Nie mam przepisu na dobre bułeczki hot dogowe. Natomiast bardzo lubię hot dogi. Więc skusiłam się na wypróbowanie przepisu na hot dogi, które piecze się w całości, już z parówką w środku. Można zrobić je z dodatkami lub z samą parówką. Są idealne "na wynos": do pracy, szkoły czy na wycieczkę.


Składniki:
30 dag mąki
2 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
4 łyżki oleju
2/3 szkl ciepłej wody
5-6 parówek
dodatki: ketchup, sos tysiąca wysp, ser żółty, pieczarki, ogórek kiszony

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i dodajemy do mąki. Lekko zagniatamy i dodajemy sól i olej. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut. Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy. Dzielimy ciasto na kwadraty/prostokąty. Mnie wyszło 6. Wykładamy na ciasto sos, parówkę, ser i inne dodatki, które wybraliśmy. Zwijamy dokładnie podłużne hot dogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut w 200 oC. Powinny się lekko zrumienić. 

Smacznego!

1 komentarz: