poniedziałek, 25 marca 2013

Herbaciane ciasto drożdżowe z malinami

Cisto wyszło mięciutkie, wilgotne i na prawdę dobre. Chociaż nie miało zbyt wiele smaku herbaty. Następnym razem zaparzyłabym mocniejszą herbatę. Użyłam malin mrożonych. Ciasto długo utrzymuje świeżość, było bardzo dobre na drugi i nawet na trzeci dzień. Co jak na ciasto drożdżowe jest bardzo dobrym wynikiem:)


Składniki:
4 torebki czarnej herbaty
100 ml letniego mleka
1 żółtko
25 ml jogurtu naturalnego
2 1/2 szkl mąki
4 łyżki cukru białego
2 łyżki cukru brązowego
2 dag drożdży
1/4 szkl  oleju
maliny

Zaczynamy od zaparzenia herbaty w 125 ml gorącej wody. Studzimy napar, rozpuszczając w nim miód i cukier. W mleku rozpuszczamy drożdże i na chwilkę zostawiamy. Mieszamy wszystkie składniki (oprócz malin) i wyrabiamy 10-12 minut. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie na wierzchu układamy maliny. Pieczemy 20-25 minut w 180 oC. Studzimy i posypujemy gotowe ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz