czwartek, 10 stycznia 2013

Popękane ciasteczka czekoladowe

Bardzo ładnie wyglądają, dość szybko się je robi, no i pod warunkiem, że mamy kakao, to raczej reszta składników też znajduje się w kuchni. Są bardzo intensywnie kakaowe. I dlatego też, niezbyt słodkie. Przy pieczeniu trzeba zwrócić uwagę, żeby ich nie przesuszyć. Kiedy są bardziej miękkie, są smaczniejsze.


Skladniki:
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/szkl kakao
1/szkl cukru pudru
1/szkl oleju
2 jajka
3 łyżki cukru pudru do obtoczenia

Podane składniki, oprócz 3 łyżek cukru pudru, zagniatamy porządnie, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 3h. Po tym czasie formujemy małe kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i pieczemy 15 min w 190oC. Właśnie obtoczenie surowych kulek ciasta w cukrze pudrze, daje taki ładny efekt popękania po upieczeniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz