Składniki na ciasto:
3szkl mąki
3/4 szkl wrzątku
1/3 szkl zimnej wody
1 jajko
Składniki na farsz:
200g mięsa
150g mrożonej fasolki szparagowej
1 duża cebula
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
Składniki na ciasto po prostu porządnie zagnieść. Przy podanej ilości mąki, trochę klei się do rąk, ale ja wolę zagnieść takie klejące, a podsypywać przy wałkowaniu. Wtedy pierogi mają cienkie, delikatne ciasto. Jak nie mam czasu albo chęci, to sypię więcej mąki od razu, ale wtedy ciasto ciężko się wałkuje i w efekcie pierogi są grubsze. Po zagnieceniu rozwałkować, wycinać kółka szklanką i nadziewać. Porządnie zalepić brzegi, ja pomagam sobie smarując brzegi wodą.
Posiekać drobno cebulę. Fasolkę szparagową rozmrozić i pociąć na mniejsze kawałki. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię mięso. Dodać jak najmniejszą ilość oliwy, żeby farsz nie był tłusty. Po chwili, kiedy mięso lekko się przesmaży, dodać pokrojoną cebulkę, a następnie fasolkę. Smażyć, aż fasolka zmięknie, a cała woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą.
Pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać najlepiej polane masełkiem i zeszkloną cebulką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz