Składniki:
1 1/2 szkl cukru
1/2 szkl mleka
250g margaryny
3 łyżki ciemnego kakao
1/2 aromatu rumowego lub migdałowego
2 szkl mąki
4 żółtka
1/2 proszku do pieczenia
piana z 2 białek
Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat. Całość podgrzewać, ale nie gotować, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i odlać pół szklanki masy, która posłuży nam jako polewa. Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać przestudzoną masę kakaową i dokładnie wymieszać. Z dwóch białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać ją z ciastem. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem blachy (może być podłużna, niewielka prostokątna lub tortownica). Piec ok 50 min w 190oC. Po upieczeniu odczekać ok 10-15 min i polać ciasto polewą lub rozprowadzić ją pędzelkiem. Musi być rzadka, żeby wsiąkła w ciasto.
Smacznego!
Mój smak dzieciństwa...:)
OdpowiedzUsuń