poniedziałek, 17 grudnia 2012

Delikatny kurczak z fasolką

Zwykle kupuję pierś z kurczaka na dwa dni, z czego w pierwszy dzień robię właściwe, zaplanowane danie, a porcję na drugi dzień marynuję w czymś ciekawym. Tak się stało również i tym razem. Kurczak leżał sobie całą noc w lodówce i się "przegryzał". Podany został z gotowymi gnocchi z pesto. Podana ilość składników starcza na dwie osoby.




Składniki:
250g piersi z kurczaka
150g mrożonej fasolki szparagowej ciętej
Marynata:
1/szkl mleka
2 przeciśnięte ząbki czosnku
1 czubata łyżka majonezu
1/łyżeczki słodkiej papryki
1/łyżeczki soli

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pociąć w niezbyt duże kawałki. Składniki marynaty wymieszać dokładnie w dużym, zamykanym pojemniku. Włożyć do niej kurczaka i dokładnie pokryć kawałki marynatą. Odstawić do lodówki na co najmniej 12h, dobrze, żeby poleżał całą dobę. Następnego dnia wyjąć kurczaka, lekko odsączyć z marynaty, tak, żeby trochę jeszcze jej zostało. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić na nią kawałki kurczaka. Kiedy trochę się podsmaży, dodać mrożoną fasolkę szparagową. Smażyć razem aż do miękkości fasolki. Jeśli trzeba dosolić pod sam koniec smażenia. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz