Składniki na marynatę:
150 ml coca coli
150 ml ketchupu pikantnego
sól, pieprz, pieprz cayenne
Składniki na panierkę:
2 jajka
mąka
bułka tarta
1 łyżeczka granulowanego czosnku
pieprz
Oraz:
1 duży filer z piersi kurczaka
olej
Filet z kurczaka pokroić na nieduże kawałki lub cienkie paski. Ketchup wymieszać z coca colą i przyprawami. Mięso dokładnie pokryć marynatą i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Ja trzymałam go całą noc. Przygotować trzy miseczki. W jednej z nich rozkłócić widelcem jajka. W drugiej bułkę tartą wymieszać z czosnkiem granulowanym i pieprzem. W trzeciej miseczce przygotować kilka łyżek mąki. Kawałki kurczaka wyjmować z marynaty, obtaczać w mące, moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju, aż będzie miał złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz